Jul. 6, 2018

GRČIJA – Otok Lefkada

... izlet po celini do vasice Parga …

Na otoku Lefkada je marsikaj zanimivega na ogled, vendar naju je kljub temu zamikalo, da bi se zapeljala še malce po celiniBig Grin, glede na to, da je dostop do celine preprost … poleg tega sva imela najet avto še za en dan … in tako sva šla na izlet...Cool
Zjutraj sva si seveda obvezno privoščila jutranjo kavico Smile… si zraven še dodatno podložila želodec z obilnim zajtrkom Big Grin ter se nato odpravila na pot.
Cesta naju je vodila najprej proti mestu Lefkada, tam sva prečkala tamkajšnje tako imenovano mokrišče, se zapeljala čez most in prispela na celinski del. Vozila sva se najprej v smeri Preveza, kjer je tudi letališče … ter nato vožnjo nadaljevala ob obalni cesti v smeri proti večjemu pristanišču Igoumenitsa, oziroma drugače povedano … v smeri severo-zahod.
Med potjo sva lahko ves čas zaradi bližine obale opazovala morje in kar kmalu sva prispela do naselbine Paralia s prostrano peščeno plažo, kjer sva se na kratko tudi ustavila. Ob pogledu nanjo plaže kar ni bilo konca Wow… na njej urejeni ležalniki s slamnatimi senčniki, v bližini, kjer sva se ustavila, pa nekakšen barček.
Vožnjo sva nato nadaljevala … se peljala mimo prečudovite cerkvice, ki jo lahko vidite tudi med priloženimi fotografijamiSmile … in poleg zalivčkov in vasic sva videla tudi večji močvirni predel (tudi ta fotografija je priložena), cesta je namreč tu speljana po griču, od koder je bil lep razgled naokoli.
Po nekaj ovinkih sva nato prispela do Parge. Parkirni prostor sva k sreči našla takoj in se odpravila peš proti centru vasice. Šla sva mimo ne ravno velike peščene plaže in prispela do središča vasice. Slikovita, barvita vasica Parga je tudi v živo izgledala kot na fotografijah, ki sva si jih predhodno ogledovala že domaWow. Raznobarvne hiše so bile razporejene po griču navzgor, poleg pa je na manjšem polotočku stalo obzidje gradu (iz 11.stoletja), znotraj katerega je bilo precej na gosto zaraščeno zelenje.
Pred nadaljevanjem v katerokoli smer sva si privoščila kavico v eni izmed kavarnBig Grin, od koder sva imela lep pogled na grad in vasicoSmile. Na pomolu, ki je bil postavljen sredi dogajanja, so se pripravljale ladjice na enodnevni izlet ... seveda poln turistov, na njih pa je pisalo Paxos-Antipaxos… to sta sosednja otočka, eden s prečudovitim turkiznim morjem … ampak, kot sva nato izvedela, so za tisti dan zaradi prevelikih valov na morju izlet odpovedali.
Pargo obkrožajo različni zalivčki, kjer se nahajajo tri plaže, manjša peščena tik ob vasici, najmanjša malce naprej ter večja z bogato ponudbo na drugi strani polotočka oziroma obzidja.

Pred nama je bil skoraj celoten dan in privoščila sva si vsega po malem … malce namakanja v vodi{#smileys123.tonqueout} … obhode po okoliciSmile … posedanje po tavernahBig Grin … in se zelo pozno popoldan z lepimi vtisi vrnila nazaj v Nydri, kjer je sledila seveda večerja … in kot običajno pohajkovanje po ulicah letovišča Nydri ter sprehod ob pristanišču … o katerem pa vam bom več napisala naslednjič.Smile

 

… Če ste slučajno že kje na dopustu, vam želim obilo zabave in nepozabnih trenutkov … sicer pa imejte se lepo, kjerkoli ste … 

… prejmite prisrčen pozdravHeart … do petka … Ljubica Smile

 

PS: Z najetim avtomobilom se iz otoka načeloma ni dovoljeno voziti. Na tem otoku je sicer malce drugače, ker je pač povezan z mostom in ni potrebno na trajekt, na drugih otokih pa je situacija drugačna in turistov z najetimi vozili na trajekte itak ne spuščajo.