Apr. 13, 2018

GRČIJA – Otok Karpathos

... vasica Olympos ...


Tradicionalna vasica Olympos predstavlja za otok Karpathos zgodovinsko znamenitost. Zgrajena je bila v času piratskih napadov (predvidoma že pred 9. stol.), kamor so se domačini takrat iz nižjih predelov otoka umaknili in se tako zaščitili pred roparji, otok Karpathos je bil namreč pogostokrat tarča piratov. Hišice v vasici Olympos so bile obarvane v sivo-rjavo barvo v kombinaciji s kamni, zaradi tega so bile manj opazne. Vasica, skrita v zavetju pečin, je bila sicer bolj varna pred napadi, vendar precej odmaknjena od preostalega sveta, njihova takratna povezava je bila le iz nekaj kilometrov oddaljenega pristanišča Diafani.

Skratka … vasica Olympos, bogata z zgodovino, je danes dosegljiva po urejeni cesti, ki vodi iz mesta Pigadia. Tik pod vasjo je manjše parkirišče (brezplačno), ki je bilo takrat, ko sva tja prispela midva, zapolnjeno le z nekaj avtomobili, sicer so na tem parkirišču občasno tudi avtobusi, ki pripeljejo turiste na ogled vasice … videla sva, da trenutno ni gneče … super!! Big Grin
Rob parkirišča je ponujal lep razgled … ustavila sem se za trenutek in se zagledala v nagnetene hišice, ki so se strmo ena nad drugo vzpenjale po pečini, sončni žarki so jih le občasno obsijali, nad vasjo so bili namreč strnjeni oblaki … pred menoj je stala zgodovinska vasica Olympos, na katero sem čakala nekaj let, da jo vidim v živo (ob prvem obisku otoka je namreč nisem videla, ker je bila cesta neprevozna) in ob pogledu nanjo sem se zamislila, kako so pred davnimi časi v tej vasici domačini iskali zatočišče … za golo preživetje.

Od parkirišča sva se povzpela nekaj deset metrov naprej in prišla do prvih hiš, kjer sva že lahko videla domačinke, oblečene v njihova tradicionalna oblačila, ki so pred hišo prodajale domače izdelke. Ozka uličica je vodila naprej mimo večjih in manjših odprtih kuhinj s tradicionalnimi jedmi, iz katerih je prijetno dišalo in prebujalo naše želodce,{#smileys123.tonqueout} sledile so hišice-trgovinice z raznimi izdelki in dobrotami, ki jih izdelujejo in predelujejo sami, zelo ozka uličica pa je ponekod dovoljevala le posamezna srečevanja z mimoidočimi. Ob sprehodu med vso razstavljeno ponudbo in domačini, oblečenimi v tradicionalna oblačila, dobiš res občutek, da je celotna vasica kot nekakšen muzej … domačini dejansko živijo kot predniki … po starih običajih, v tradicionalnih oblačilih … skratka ohranjajo svojo dediščino in kulturo, kar sva tudi izvedela iz pogovora z eno od domačink, ki je še dodala, da živijo v vasici od pomladi do jeseni, pozimi pa se umaknejo drugam.
Pretežni del vasice se nahaja na »notranji« strani pečine (vstran od morja), na vrhu vasice stoji lepa cerkvica, vas pa se nato prevesi še na drugo stran pečine, kjer stojijo tudi mlini, globoko pod vasjo pa se vidi obala morja.
Po ogledu celotne vasice (ki sicer ni tako velika) in seveda nakupu spominkovBig Grin sva se vrnila nazaj v uličico, kjer so mamljivo vabile odprte kuhinje z resnično široko ponudbo in si privoščila tradicionalno grško (malce pozno) kosilo…Love

Nazaj v Pigadio sva se vračala po vzhodni strani barvite pokrajine otoka Karpathos in med vožnjo opazovala zalivčke, ki so globoko pod nama že prehajali v senco. Wow
Ob večernem posedanju v eni izmed tavern v mestu so se seveda utrinjali spomini na izletniški dan.

Zelo lepo urejena vasica Olympos, v današnjem času obarvana v različne barve, je bila vsekakor vredna ogleda.

 

… do naslednjega petka … Smile

… prisrčen pozdrav Heart in obilo sončka … Ljubica 

 

PS… Do vasice Olympos so organizirani izleti iz mesta Pigadia … najprej z ladjico do pristanišča Diafani in nato naprej z avtobusom do vasice Olympos.
Druga opcija pa je seveda najem vozila.