Apr. 6, 2018

GRČIJA – Otok Karpathos

…pristanišče Diafani na severu otoka…


Ponovno se vračam z opisovanjem dogodkov na otoku Karpathos.Smile

Na najinih potovanjih po grških otokih si običajno za nekaj dni najameva vozilo, da se lahko malce zapeljeva naokrog in si ogledava kaj zanimivega. To sva naredila tudi tokrat.
Torej … prišel je dan, ko sva imela rezervirano vozilo. Prevzela sva ga seveda takoj po zajtrku in najin plan je bil ogled tradicionalne vasice Olympos, o kateri sva že veliko slišala, odločila pa sva se, da se bova predhodno zapeljala še do pristanišča Diafani, ki leži nekaj kilometrov naprej od Olymposa ob vzhodni obali otoka. Big Grin
Od hotela sva krenila proti glavni cesti in kmalu bila na tisti nama že znani cesti, ki se severno od mesta Pigadia vije po pobočju skozi čudovito obarvano gorsko pokrajino, katera je bila ob dopoldanskih sončnih žarkih še toliko lepša … svetlo zeleni borovci na oranžno-sivo-beli podlagi, v ozadju pa modro nebo (tokrat sicer ne čisto brez oblakov) in modro morje. Vozila sva v slogu »slow motion« Big Grin… kolikor se je pač seveda dalo, da sva lahko spotoma med vsemi tistimi ovinki opazovala še okolico … pokrajino in morje. Wow
Po približno tridesetih kilometrih sva prispela do križišča, kjer vodi ena smer na zahodni del otoka, druga pa v smeri Olymposa. Cesta je bila tokrat bistveno boljša, saj je bila bolj kot ne na novo asfaltirana (in seveda brez tistih ogromnih skal sredi ceste, kar se je zgodilo pred letiBlink) … »Super« sva komentirala {#smileys123.tonqueout}in nadaljevala vožnjo po skoraj »novi« cesti, ki je vijugala ob pečinah enkrat navzven v smeri proti morju … pa zopet navznoter Confused … in po številnih ovinkih sva prispela v bližino vasice Olympos, opazila sva jo namreč na sosednjem griču. WowUstavila sva ob cesti in si vasico ogledala od daleč. Ob pogledu nanjo sem bila malce presenečena, bila je namreč malo drugačna, kot sem si jo predstavljala. Vožnjo sva nato nadaljevala, saj sva se odločila, da se zapeljeva najprej do pristanišča Diafani, ki je le nekaj kilometrov naprej. 
Diafani se nahaja v zalivu skoraj na skrajnem severnem delu otoka Karpathos in je drugo največje pristanišče na otoku. Simpatična naselbina, obdana z griči, je bila obsijana s soncem, ob katerem so izstopale živobarvne stavbe, ki so nama takoj padle v oči. Sprehodila sva se ob tavernah in se za daljši čas ustavila na pijači in pravi grški kavici Smile(ta ima čisto poseben in zelo dober okus) in ob srkanju le te opazovala okolico in ladjico, ki je ob pomolu mirno lebdela na morski gladini, morje je bilo namreč brez valov. Ladjica je verjetno priplula iz Pigadije in pripeljala turiste na ogled vasice Olympos, saj imajo organizirane tovrstne izlete, poleg tega sva ob prihodu opazila tudi avtobus, ki se je ravno odpeljal od pomola.
Prodnata plaža, ki se je raztezala po celotni dolžini zaliva, je še bolj kot ne samevala, videla sva le nekaj domačinov in posamezne turiste, ki so posedali po tavernah … kot midva.Big Grin
Ob sproščanju v taverni sem lahko občutila spokojnost vasice Love… umirjen tempo življenja … sončni žarki pa so medtem čedalje bolj greli.
Po odlični kavici in sproščujočih trenutkih sva se sprehodila vzdolž obale in prišla do nenavadnega vodnjaka s poslikavami in delfinom na vrhu, zraven pa sva opazila majhen zid, na katerem je bil oblikovan kip v podobi ženske, ki sedi na zidu, gleda v daljavo in čaka … (upodabljala naj bi ribičevo ženo). Podobo ženske z dvema otrokoma sem predhodno videla tudi na strehi ene od tavern v vasici.
Za zaključek sva se povzpela še na sosednji manjši grič, od koder je bil lep razgled na celotno naselbino in pristanišče. Wow
Naselbino Diafani sva tako videla, sledil je ogled tradicionalne, zgodovinske vasice Olympos … 

 

… kar vam opišem naslednjič … Big Grin

… do takrat pa prisrčen pozdravHeart … Ljubica

 

Morda še nasvet: Preko spleta je možno v naprej rezervirati vozilo za določen tip vozila, ki ga izberete in za določen datum (vplača se le ara), zgodi se namreč lahko, da v tistem času, ko bi želeli imeti vozilo, ustreznega ni na razpolago … na ta način lahko najdete tudi cenovno vam ustrezne variante … in ponudnike.