Otok Santorini

Znameniti otok Santorini obiskujejo turisti iz vsega sveta. Poleg črnih prostranih plaž jih privlačijo predvsem romantična doživetja ter zanimivosti, ki so značilne samo za ta otok… to so potopljena kaldera, podvodni svet ter arheološka najdišča. Zanimiva pa je seveda tudi njihova arhitektura, bele vasice se namreč ponekod oklepajo črnih pečin in so čudovite na pogled.
K prijetnemu bivanju in dobrem razpoloženju seveda prispevajo okusna hrana, dobro vino ter prijazni domačini.
Otok Santorini spada načeloma med dražje otoke, vendar je pomembno, kje si izbereš lokacijo bivanja. Najdražji je zahodni del otoka, kjer so pretežno luksuzni hoteli s čudovitim razgledom na kaldero in sončne zahode, ugodnejša bivanja pa lahko najdemo na vzhodnem, v centralnem in južnem delu otoka. Hoteli so po večini manjši v privatni lasti, lastniki pa se zelo trudijo za prijetno bivanje njihovih gostov.

Plaže

Ker je otok vulkanskega izvora so plaže pokrite pretežno z drobnim črnim vulkanskim prodom. Široke plaže se raztezajo na kilometre daleč po vzhodnem delu otoka Santorini. Najbolj obiskana plaža je ob letovišču Kamari, kjer je na plaži ali neposredno v njeni bližini pestra izbira ponudb za razvedrilo... razni vodni športi, na razpolago so ležalniki s senčniki, na sami plaži ponujajo masaže, tu je tudi šahovska plošča za ljubitelje te igre, svoje usluge ponuja potapljaški klub, na vsakem koraku vabijo taverne ter trgovinice, pestra je ponudba različnih enodnevnih izletov z ladjico… in še in še.
Številni hoteli so nameščeni v neposredni bližini in z lastnimi bazeni ponujajo turistom še več ugodja.
Druga večja plaža je ob letovišču Perissa in se razteza naprej proti jugu mimo letovišč Perivolos in Agios Georgios. Tudi na tej relaciji je ob morju promenada, ob kateri lahko najdemo hotele, taverne, igrišča ter razne vodne športe, med drugim tudi organizirano potapljanje v kalderi.
Poleg črnih plaž lahko vidimo na jugu otoka Santorini še znamenito rdečo plažo ter nedaleč vstran še belo plažo, precej obiskana pa je tudi zanimiva plaža v Vlichadi.

Zanimivosti otoka

Otok je vulkanskega izvora in največja zanimivost je ogromna potopljena kaldera. Osrednji del vulkana se je namreč ugreznil v morje, od celote pa je ostal le obroč, ki ga sestavljajo otoki Santorini, Therasia in Aspronissi, od katerega sta dva naseljena, otok Aspronissi pa je dejansko samo skala. Osrednji potopljeni del meri v premeru kar 9-10 km, na sredi pa lahko vidimo še dva otočka, ki sta nastala bistveno kasneje, saj je bil vulkan aktiven ves čas.
Otoka Santorini in Therasia se v notranjem delu obroča strmo dvigujeta nad morjem, na vrhu strmih pečin pa lahko vidimo čudovite bele vasice s hišicami pretežno v belo-modrih odtenkih, kar je značilno za kikladsko arhitekturo in zaradi temnih skal vasice izredno izstopajo.
Otok Santorini je dokaj majhen in bi se ga načeloma dalo ogledati v enem dnevu, vendar nas preseneča z zanimivostmi, zaradi katerih pa je celo čas enega tedna lahko prekratek. Dobro imajo urejen javni promet po celotnem otoku, organizirane imajo redne dnevne izlete z avtobusi in ladjicami, na razpolago je tudi izposoja raznih vozil… tako ali drugače.. možnosti ogledov njihovih zanimivosti je veliko. Med največjimi atrakcijami je vsekakor že omenjena kaldera, na ogled so tudi ruševine antične Thire ležeče na visoki skalnati gori, obiskovalce navdušuje dobro ohranjena okoli 3.500 let stara vasica Akrotiri, zelo atraktivni so tudi sončni zahodi in gostje imajo možnost doživeti sončne zahode tudi na ladjicah. Po otoku Santorini se nahajajo nasadi trte, saj imajo za vzgojo idealne pogoje, vinske kleti in vinski muzej pa seveda vabijo obiskovalce na oglede in degustacije. Na otoku pridelujejo tudi droben paradižnik, pistacijo, začimbe ter posebne vrste vsestranskega kaktusa, katerega nasade si je tudi zanimivo ogledati. Prijetni so sprehodi po vasicah, ki ležijo na robu kaldere, saj ponujajo krasen razgled na okolico. Skratka... dopust na otoku Santorini je lahko pestro doživetje.

Mestece Fira

Belo mestece v tipičnem Kikladskem stilu se oklepa pečin na obrobju Kaldere na zahodni strani otoka Santorini. Je center dogodkov, središče muzejev, živahno mestece tako podnevi kot tudi ponoči, kjer številne velike turistične ladje, ki se ustavljajo v Kalderi, svoje potnike popeljejo na ogled mesteca, kjer turisti doživljajo prijetne trenutke ob sončnih zahodih in romantične večerje ob soju sveč. Navsezadnje to je tudi središče bogato obloženih butičnih trgovinic z oblačili, nakitom in modnimi dodatki najnovejših modnih smernic.
Uličice Fire se zvečer razsvetlijo in vabijo množice turistov na nepozabna doživetja… takšna ali drugačna.

Vasica Oia

Na skrajnem severo-zahodnem delu otoka Santorini se nahaja tradicionalna vasica Oia. Razteza se po robu pečine in ponuja čudovit razgled na celotno Kaldero. Privlačna arhitektura vasice v tipično belo-modri barvi v kombinaciji z obarvanimi stavbami sončnih odtenkov nam zagotovo pritegne pozornost. Tu so še živahne barve cvetja, ki se vzpenjajo po zidovih,  vasico krasijo tudi tako imenovane jamske hiše, nekaj posebnega so prav tako mlini, ki so preurejeni v apartmaje.
Pravijo, da so najlepši sončni zahodi iz te vasice, vsak dan se tako zbere mnogo turistov, ki napolnijo obzidja in z fotoaparati v rokah čakajo na zadnje sočne žarke.
Pod vasico Oia je manjše pristanišče Ammoudi, od koder so organizirani izleti in redne povezave na sosednji otok. Pristanišče je obdano s stavbami, med katerimi je tudi nekaj tavern z okusno morsko hrano.
Očarljivo vasico Oia si je vsekakor vredno ogledati.

Letovišče Kamari

Kamari je največje letovišče na otoku Santorini v bližini katerega se nahaja tudi letališče. Leži vzdolž široke obale, ob kateri je razsvetljena promenada, bogata s trgovinicami, kavarnami in hoteli. Precej živahno letovišče je seveda primerno za vse tiste, ki imajo radi tudi večerna dogajanja. Poleg zabav v nočnih klubih in v posameznih tavernah  je na razpolago tudi letni kino, dobre javne povezave pa omogočajo preživetje večerov tudi v mestecu Fira ali v znameniti tradicionalni vasici Oia (če slučajno nimate najetega vozila).
Nad letoviščem Kamari se strmo dviguje visoka skalnata gora, na kateri so ostanki antične Thire, je pa gora tudi čudovita razgledna točka za ogled precejšnjega dela otoka Santorini. Do vrha je speljana cesta, po kateri vozijo tudi avtobusi, saj imajo organizirane dnevne izlete.
Nekaj za ljubitelje pohodništva… severno od omenjene ceste se vzpenja urejena pot do kapelice, ob kateri je tudi prijetno hladna jama... pot pa se nadaljuje vse do vrha.
Raznolika izbira lahko v tem letovišču zagotovo prijetno popestri dopustniške dni.

 

Perissa resort

Perissa leži južno od letovišča Kamari, med njima se vzpenja že omenjena skalna gora, na kateri so ostanki antične Thire, vrh pa je s te strani mogoče doseči le po poti, ki je seveda za ljubitelje pohodništva lahko vabljiv izziv za izlet.

Urejena široka črna peščeno-prodnata plaža, ki se razteza ob celotnem letovišču Perissa, razsvetljena promenada s kavarnami in trgovinicami, manjši hoteli ter apartmaji ponujajo turistom dovolj za prijetno in umirjeno letovanje. Na plaži lahko najdemo različne športne aktivnosti (tudi organizirano potapljanje v Kalderi)
Za tiste, ki se radi podajo na kakšen izlet pa v Perissi ponujajo dovolj možnosti za najem vozil, predvsem štirikolesnikov in skuterjev, ki zadostujejo za ta otok, organizirani so enodnevni izleti z ladjicami in avtobusi, dobre pa so tudi javne povezave s celotnim otokom, tudi pozno zvečer.

 

Bogato zbirko fotografij iz različnih otokov lahko najdete na tej povezavi:
https://www.facebook.com/BeautyOfGreeceLM

Za dodatna vprašanja sva vam na voljo na:
najina.potovanja.lm@gmail.com   
ali
https://www.facebook.com/Najina.cudovita.potovanja.LM