Otok Karpathos

Podolgovat gorat otok spada v skupino Dodekanez in se razteza v smeri sever-jug. V širino meri le približno od 10 do 15 km, v dolžino pa okoli 50 km.
Očarljiva  je njegova pokrajina in nedotaknjenost, čeprav prvi vtis ob prihodu na otok malce zavaja. Letališče je na skrajnem južnem delu otoka in planota je na tem področju precej pusta, po nekaj kilometrih severno pa se slika pokrajine povsem spremeni.
Skoraj po celotnem otoku se vzpenjajo precej visoke gore, najvišja gora Kali Limni celo čez 1.200 m, po vzhodni in zahodni obali pa se nahajajo čudoviti zalivčki s kristalno čisto vodo. Za ogled celotnega otoka je potrebno najeti vozilo, sicer pa imajo tudi organizirane izlete, na katerih je možno videti vse zanimivosti otoka.
Glavno mesto otoka je Pigadia in se nahaja na vzhodni obali.
Otok Karpathos je načeloma malce dražja destinacija, je pa seveda odvisno od hotela in lokacije, neprecenljiv pa je vsekakor tisti pravi občutek dopustovanja, velik vtis naredijo prijazni domačini, prisoten pa je še občutek, kot da se je čas ustavil nekje v preteklosti.

Plaže

Na otoku Karpathos zasledimo veliko prečudovitih peščenih in prodnatih plaž, razporejenih po celotni vzhodni in zahodni obali otoka. Veliko plaž je v zavetju zalivčkov s kristalno čisto vodo in nekatere nudijo tudi malce zasebnosti.
Na skrajnem južnem delu so prostrane plaže, kjer bolj kot ne konstantno piha in so zelo aktualne pri ljubiteljih windsurfanja in kajtanja.

Zanimivosti otoka

Največja zanimivost otoka je tradicionalna gorska vasica Olympos, ki leži na severnem delu otoka, vredni ogleda so čudoviti zalivčki, ki skrivajo bele peščene plaže, je pa na splošno ogled celotnega otoka lahko čudovito doživetje, še posebej vožnja po cesti severno od mesteca Pigadia, cesta se namreč vije po pobočju gora med oranžno-belo-sivimi skalami, obdanimi z svetlo zelenimi borovci in ves čas ponuja spektakularni razgled na velik del otoka.

Mesto Pigadia

Mestece Pigadia je glavno mesto otoka, leži v precej globokem zalivu na vzhodni strani otoka Karpathos in je ravno toliko v zavetju, da piha bistveno manj, kot na ostalih predelih jugo-vzhodnega dela.  Ob mestu se nahaja pristanišče z rednimi linijami ter organiziranimi različnimi enodnevnimi izleti, v notranjost zaliva pa se ob mestecu razprostira dolga urejena plaža. Mestece ob večerih prijetno zaživi, terase z razgledom na morje se običajno hitro zapolnijo, tudi manjše taverne in kavarne, razporejene po celotnem mestu so polne turistov ter seveda tudi domačinov, ponekod se sliši tudi glasba v živo, ulice so obložene z raznovrstnimi trgovinicami, tu so še diskoteke, obiskati pa je možno tudi  gledališče na prostem, kjer imajo občasno različne prireditve.

Vasica Olympos

Znamenita vasica Olympos leži visoko na severnem delu otoka na pobočju gore in kot tradicionalna vasica ponuja turistom pristni pogled na domačine in njihov način življenja.  Tu dejansko še vedno delujejo mlini na veter, prebivalci vasice še vedno ohranjajo stare tradicije v vsakdanjem življenju, nosijo tradicionalna oblačila, njihovi domovi so okrašeni tako, kot so bili stoletja nazaj in v vasici ni prometa, vozila se namreč puščajo na parkirišču pod vasjo. Vasico Olympos opisujejo kot »živi muzej«, ki je bilo že pred 9. stoletjem našega štetja zgrajeno na grebenu visoko nad morjem kot zatočišče pred pirati. 

Zaliv Kyra Panagia

Je zelo priljubljen zaliv na vzhodni obali s peščeno-prodnato plažo, kristalno čistim morjem, restavracijami ter manjšimi hoteli. Z vseh strani je obdan z visokimi skalnatimi griči, je pa kljub temu dostopen tudi po cesti, ki je speljana po pobočju. Ob plaži (oziroma nad plažo) stoji majhna cerkvica, ob kateri na starejšem drevesu visi zvon, ki ga turisti radi uporabljajo ob fotografiranju.

Zaliv Apella

Je odmaknjen zelo priljubljen zaliv na vzhodni obali otoka, obdan z borovci, s čudovito plažo, s turkizno-modrim morjem, ob kateri lahko najdemo le manjšo taverno. Dostop je sicer možen tudi po cesti, vendar se turisti odločajo za obisk te plaže tudi z izletniškimi ladjicami, ki imajo tu običajno tudi daljše "piknik" postanke.

Lefkos

Manjše letovišče Lefkos leži na zahodni obali otoka, pravijo mu tudi Kato Lefkos. Območje je obdano z več zalivi s peščenimi plažami, pogled na morje pa nam pričara čudovite barve v turkizno-modrih odtenkih. Za lačne goste skrbijo prijetne taverne, ki so tik ob plaži, v bližnji okolici se nahajajo manjši hoteli, sicer pa je letovišče malce odmaknjeno in primerno za umirjen dopust.

Letovišče Amoopi

Razvejano letovišče leži na vzhodnem delu otoka. Različne plaže, med njimi tudi peščena, se skrivajo v zalivčkih, v katerih je kristalno čisto morje. Zaradi lege letovišča lahko tu pogostokrat piha ... tudi močnejši veter, kar sicer v poletnem času prija, je pa lahko tudi neprijetno.

Bogato zbirko fotografij iz različnih otokov lahko najdete na tej povezavi:
https://www.facebook.com/BeautyOfGreeceLM

Za dodatna vprašanja sva vam na voljo na:
najina.potovanja.lm@gmail.com   
ali
https://www.facebook.com/Najina.cudovita.potovanja.LM