Otok Lefkada (Lefkas)

Otok Lefkas spada v skupino Ionskih otokov in leži na zahodnem predelu Grčije. Precej zelen otok ima lasten izvir vode, ki pa čez poletje občasno usahne. Otok je poseljen predvsem na vzhodnem delu, na severu in jugu pa so poseljeni le posamezni predeli. Glavno mesto otoka Lefkada in največje letovišče Nydri sta s turisti precej napolnjena, v ostalih letoviščih oziroma vasicah ja kapaciteta nočitev manjša in s tem je posledično tudi bivanje prijetnejše za tiste, ki imajo radi mir … razen z izjemo dveh letovišč, to sta Vassiliki na skrajnem južnem delu ter Agios Nikitas na severu-zahodnem delu. Otok Lefkas spada načeloma med bolj ugodne variante, je pa seveda odvisno od lokacije in samih hotelov, poskrbljeno pa je tudi za zahtevnejše turiste, katerim so na voljo luksuzni apartmaji. Na otoku Lefkas lahko najdemo tudi kampe, in sicer v zalivih na južnem predelu, na zahodu ob plaži Kathisma ter v bližini mesta Lefkada.
Otok Lefkas je s celino povezan preko pomičnega mostu, ki se načeloma na pol ure odpira in zapira, zaradi tega je dostopnost do otoka tudi z osebnim vozilom, sicer pa je bližnje letališče Preveza, ki se nahaja na celinskem delu, od glavnega mesta Lefkada oddaljeno le približno 20 minut.
Za ogled celotnega otoka je potreben najem vozila, saj so redne javne povezave med vasicami in zalivi slabo urejene. Dokaj urejene povezave so le med letoviščem Nydri in mestom Lefkada. Povezave so tudi s sosednjim otokom Meganissi, iz letovišča Nydri pa imajo dobro organizirane različne dnevne izlete z ladjami... vsekakor vredni ogleda, so pa tudi cenovno ugodni.

Plaže

Plaže lahko najdemo po celotnem otoku in so predvsem prodnate z večjimi okroglimi kamenčki, z izjemo plaž na severu-zahodnem delu otoka, kjer so pokrite z mešanico večjih in manjših prodnikov ter plaža Vassiliki, kjer je mešanica z mivko. Najlepše plaže so ob zahodni obali otoka, kjer je barva morja v turkiznih odtenkih, to so plaže Porto Katsiki, Egremni, Gialos, Kathisma, Pefkoulia in Agios Nikitas, ki je hkrati tudi manjše letovišče, ostale naštete so prostrane plaže, ki se raztezajo pod visokimi pečinami. Zadnji potres je žal povzročil nekaj škode na plaži Egremni, ene najlepših plaž, do katere je sicer možno priti le po strmih stopnicah na skrajnem severnem delu ali pa z ladjo.
Na otoku Lefkas pridejo na svoj račun tudi ljubitelji kajtanja in windsurfanja. Odlični pogoji zanje so  v zalivu Vassiliki na jugu ter na severu na plaži Gyra v bližini mesta Lefkada.

Zanimivosti otoka

Dokaj majhen otok ima zelo zanimivo pokrajino, saj se sredi otoka vzpenja gora, visoka dobrih 1180 m in je prijetna destinacija za pohodništvo in gorsko kolesarjenje.
Zanimivi so slapovi, ki se nahajajo v bližini letovišča Nydri. Sprehajalna pot vodi po zelo prijetni hladni senci in urejene poti nas pripeljejo do glavnega slapa, ki pa lahko čez poletje občasno tudi usahne.
Na južnem in severnem delu otoka se nahajajo majhni zalivčki, prijetni za krajši ali daljši postanek.
Vsekakor vredna ogleda je zahodna obala otoka, ob kateri se vrstijo plaže s čudovito turkizno barvo morja.
Ob letovišču Nydri (na vzhodni obali otoka) se globoko v notranjost zajeda zaliv, v katerem lahko vidimo številne jadrnice. Lep pogled nanj je iz kakšne višje točke, zaliv je namreč obdan s hribovjem, na katere se je možno povzpeti in si ogledati poleg zaliva tudi celotno vzhodno planoto, skupaj z letoviščem Nydri in sosednjimi otočki.  V tem zalivu prirejajo vsako leto veliko regato, ki se dogaja konec poletja, v mestu Lefkada pa se nahaja zelo velika in modernizirana marina.

Mesto Lefkada

 

Letovišče Nydri

 

Vasica Vassiliki

 

Vasica Sivota

 

Meganissi island

Bogato zbirko fotografij iz različnih otokov lahko najdete na tej povezavi:
https://www.facebook.com/BeautyOfGreeceLM

Za dodatna vprašanja sva vam na voljo na:
najina.potovanja.lm@gmail.com   
ali
https://www.facebook.com/Najina.cudovita.potovanja.LM